Każdy większy punkt gastronomiczny, musi posiadać na swoim stanie profesjonalny piec konwekcyjno – parowy. Bez niego praca w kuchni idzie znacznie wolniej i co ważne – zwiększa się zużycie mediów. Tymczasem koszty prądu, wody i gazu to chyba największa bolączka każdego szefa kuchni i właściciela punktu gastronomicznego. Na czym możemy zaoszczędzić, kupując piece gastronomiczne?

Po pierwsze – czas

Chyba najważniejszym czynnikiem, jaki możemy zaoszczędzić przy wykorzystaniu pieca gastronomicznego to oczywiście czas. Redukuje się on z jednej strony dzięki zwiększonej mocy i przemyślnej konstrukcji urządzenia a z drugiej – dzięki możliwości gotowania kilku potraw jednocześnie, co znacznie przyspiesza proces produkcji żywności.

Po drugie – woda

Czy piec może zużywać wodę? Jeśli jest to piec gastronomiczny to jak najbardziej. Z jednej strony, potrzebuje on wody do wytworzenia pary wodnej. Z drugiej zaś – wykorzystuje ją do mycia w trybie automatycznym. Dobre piece gastronomiczne potrafią zaoszczędzić nawet i 30 – 40 procent zużywanej wody.

Po trzecie – nakłady inwestycyjne

Piece konwekcyjno parowe z reguły zastępują kilka urządzeń jednocześnie. Dlatego – choć koszt nabycia takiego pieca jest stosunkowo duży, to jednak biorąc pod uwagę konieczność zakupienia innych sprzętów, jest to opłacalna inwestycja. Wśród urządzeń które taki piec może z powodzeniem zastąpić są między innymi patelnia, grill czy też klasyczny piekarnik.

Po czwarte – miejsce w kuchni

Piece gastronomiczne nie zajmują zbyt dużo powierzchni. Sam piec zajmuje jej około 1 metra kwadratowego. Jest to bardzo niewiele zważywszy, że przy zakupie innych urządzeń trzeba by zająć znacznie więcej miejsca, które przy piecu gastronomicznym można wykorzystać w inny, bardziej pomysłowy sposób.

Piece konwekcyjno – parowe to zaawansowane urządzenia gastronomiczne. Warto je mieć w swojej kuchni, swój wybierz ze sklepu internetowego www.gastroprofit.pl

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *